Przepis na jak zrobić wodę śledziową 📖
Woda śledziowa jest tradycyjnym polskim przysmakiem, którego przygotowanie jest bardzo proste. Oto prosty przepis:Składniki:
- około 1 kg śledzi matias (małych śledzi)
- 2 cebule
- 4-5 korniszonów
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- pęczek koperku
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 1½ szklanki octu
- 4 szklanki wody
Przygotowanie:
1. Śledzie należy dokładnie oczyścić, usunąć łby i ogony, a następnie umyć dokładnie w zimnej wodzie.
2. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Korniszony również pokroić w plasterki.
3. W dużym garnku zagotować 4 szklanki wody z octem, solą, cukrem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.
4. Dorzucić śledzie do wrzątku i gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
5. Po 10 minutach dodać cebulę i korniszony do garnka i gotować jeszcze przez 5 minut.
6. W międzyczasie umyć koperkek, posiekać go drobno i dodać do garnka tuż przed końcem gotowania.
7. Całość odstawić do wystygnięcia i przelać do słoików z dużym zamknięciem.
8. Schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin, aby śledzie nasiąkły smakiem marynaty.
Smacznego!