Przepis na kapuśniak z termomiksu 📖
Oto prosty przepis na pyszny kapuśniak przygotowany w Thermomixie:Składniki:
- 1 średnia główka kapusty
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- 1 selera
- 2 kiełbasy (opcjonalnie)
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Oczyść i pokrój kapustę na cienkie paski.
2. Obierz marchewki, ziemniaki, cebulę, czosnek, pietruszkę i seler, a następnie pokrój je na drobne kawałki.
3. Jeśli korzystasz z kiełbas, pokrój je na plasterki.
4. Wsyp olej do naczynia Thermomixa i rozgrzej go na temp. Varoma (120°C) przez 3 minuty na prędkości 1.
5. Dodaj do naczynia cebulę i czosnek, a następnie miksuj przez 5 sekund na prędkości 5.
6. Dodaj marchewki, ziemniaki, pietruszkę i selera do naczynia. Pokrój przez 6 sekund na prędkości 5.
7. Dolej bulion warzywny do naczynia.
8. Dodaj kapustę i ewentualnie plasterki kiełbas. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
9. Ustaw naczynie Thermomixa na temp. Varoma (120°C) i gotuj przez 25 minut na prędkości 1.
10. Po tym czasie sprawdź miękkość warzyw. Jeśli są już miękkie, danie jest gotowe.
11. Przelej kapuśniak do miseczek i podawaj gorący.
Smacznego!