Przepis na jagodzianki z termomiksu 📖

Przepis na jagodzianki z termomiksu:

Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 100ml letniego mleka
- 75g masła
- 75g drobnego cukru
- 1 łyżka świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 2 żółtka
- 1 szczypta soli
- 500g świeżych jagód
- 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
1. W misce rozpuść drożdże w letnim mleku z łyżeczką cukru. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się aktywują.
2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, masło, cukier, żółtka i szczyptę soli.
3. Do suchych składników dodaj aktywowane drożdże i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu.
5. Po wyrośnięciu ciasto wyłóż na stolnicę, podsyp mąką i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
6. Przy pomocy kieliszka lub szklanki wytnij okręgi ciasta.
7. Na każdy okrąg ciasta połóż garść jagód i zwiń brzegi ciasta do środka, tak aby powstały babeczki.
8. Układaj jagodzianki na wyłożonym papierem do pieczenia blasze, zachowując odstęp między nimi.
9. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 20-25 minut, aż jagodzianki nabiorą złocistego koloru.
10. Po upieczeniu posyp jagodzianki cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

bezy z termomiksu
drożdżówki z termomiksu
naleśniki z termomiksu
drinki z termomiksu
faworki z termomiksu