Przepis na karkówkę na ciepło 📖

Przepis na karkówkę na ciepło:

Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu

Instrukcje:
1. Przygotuj marynatę: w misce wymieszaj czosnek, oliwę z oliwek, musztardę, miód, paprykę słodką, sól i pieprz.
2. Karkówkę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.
3. Następnie umieść kawałki karkówki w misce z marynatą, dokładnie je obtaczając.
4. Przełóż mięso w szczelnie zamkniętą torebkę strunową lub zamknij je w szczelnie zamykanym pojemniku.
5. Wstaw mięso do lodówki i pozostaw je do marynowania przez co najmniej 4 godziny, ale najlepiej na całą noc.
6. Po upływie czasu marynowania, rozgrzej grill lub patelnię grillową na średnim ogniu.
7. Usuń mięso z marynaty i odcedź nadmiar sosu.
8. Grilluj karkówkę na rozgrzanym grillu przez około 8-10 minut z każdej strony, dokładając marynatę co jakiś czas.
9. Sprawdź, czy mięso jest odpowiednio ugotowane, używając termometru do mięsa. Temperatura wewnętrzna powinna wynosić około 70°C.
10. Gdy mięso jest gotowe, wyjmij je z grilla i pozwól mu odpocząć przez kilka minut przed pokrojeniem.
11. Pokrój karkówkę na plastry i podawaj ciepłą, najlepiej z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

nalesniki na cieplo
gyros na ciepło
ciepło impreza
tortille na ciepło
imprezę na ciepło