Przepis na gyros na ciepło 📖

Przepis na gyros na ciepło:

Składniki:
- 500 g mięsa (np. karkówka, mięso z piersi kurczaka, cielęcina)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 4 placki pita
- Łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- Plastry pomidora, plasterki ogórka i posiekana cebula (opcjonalnie)
- Sos tzatziki (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Mięso pokrój na cienkie paski lub plastry.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
3. W większej misce wymieszaj oliwę, ocet winny, oregano, paprykę, sól i pieprz.
4. Dodaj do miski pokrojone mięso, cebulę i czosnek, dokładnie wymieszaj i zostaw na minimum 30 minut do marynowania.
5. Rozgrzej patelnię lub grill.
6. Smaż mięso na patelni lub grillu przez około 5-7 minut, aż będzie miękkie i soczyste.
7. Placki pitę możesz podgrzać na grillu, patelni lub w tosterze.
8. Na każdy placek pitę połóż kawałek mięsa gyros, posyp warzywami (pomidorem, ogórkiem, cebulą) i polij jogurtem naturalnym.
9. Zwiń placka tak, aby zawinął farsz.
10. Jeśli lubisz, możesz dodać również sos tzatziki.

Smacznego!

Podobne przepisy

szparagi na ciepło
wrap na ciepło
szarlotkę na ciepło
gyrosa na ciepło
rybę na ciepło