Przepis na gyros na ciepło 📖
Przepis na gyros na ciepło:Składniki:
- 500 g mięsa (np. karkówka, mięso z piersi kurczaka, cielęcina)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 4 placki pita
- Łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- Plastry pomidora, plasterki ogórka i posiekana cebula (opcjonalnie)
- Sos tzatziki (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Mięso pokrój na cienkie paski lub plastry.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
3. W większej misce wymieszaj oliwę, ocet winny, oregano, paprykę, sól i pieprz.
4. Dodaj do miski pokrojone mięso, cebulę i czosnek, dokładnie wymieszaj i zostaw na minimum 30 minut do marynowania.
5. Rozgrzej patelnię lub grill.
6. Smaż mięso na patelni lub grillu przez około 5-7 minut, aż będzie miękkie i soczyste.
7. Placki pitę możesz podgrzać na grillu, patelni lub w tosterze.
8. Na każdy placek pitę połóż kawałek mięsa gyros, posyp warzywami (pomidorem, ogórkiem, cebulą) i polij jogurtem naturalnym.
9. Zwiń placka tak, aby zawinął farsz.
10. Jeśli lubisz, możesz dodać również sos tzatziki.
Smacznego!