Przepis na klasyczny jabłecznik z kruszonką 📖
Składniki:- 1,5 kg jabłek
- 250 g mąki
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
2. W dużej misce wymieszaj jabłka z 50 g cukru i 1 łyżeczką cynamonu.
3. W osobnej misce połącz mąkę, 150 g cukru, proszek do pieczenia oraz 1 łyżeczkę cynamonu.
4. Dodaj pokrojone masło i rozetrzyj je palcami, aż powstanie kruszonka.
5. Dodaj do kruszonki jajko i dokładnie wymieszaj.
6. W żaroodpornym naczyniu układaj warstwę jabłek, a na niej równomiernie rozłóż kruszonkę.
7. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
8. Piecz jabłecznik przez około 40-45 minut, aż kruszonka będzie lekko zrumieniona.
9. Gdy jabłecznik lekko przestygnie, możesz go podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!