Przepis na kluski śląskie z mąki owsianej 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki owsianej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 kostki masła
Wykonanie:
1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
2. W międzyczasie wymieszaj w misce mąkę owsianą i ziemniaczaną.
3. Dodaj do mieszanki jajko i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając ciasto łyżką lub rękoma, aż składniki się połączą.
4. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, formuj kluski kształtując je na dłoniach. Możesz również użyć łyżki do nakładania ciasta.
5. Wrzucaj kluski do wrzącej wody i gotuj około 5 minut, aż staną się miękkie i wypłyną na powierzchnię.
6. W tym czasie rozpuszcz masło w małym rondlu.
7. Gdy kluski będą gotowe, wyjmij je cedzakiem.
8. Przełóż kluski na talerz i polej rozpuszczonym masłem.
9. Podawaj od razu, najlepiej z sosem grzybowym lub gulaszem.
Smacznego!