Przepis na kolacje na impreze 📖
Oto prosty przepis na kolację na imprezę, idealny dla większej grupy ludzi:Surówki:
- Skórka z cytryny
- Ogórek
- Pomidor
- Czerwona cebula
- Marchewka
- Kapusta pekińska
- Szczypta soli
- Kieliszek naturalnego jogurtu
- Kilka gałązek świeżej mięty
1. Obierz skórkę z cytryny i drobno zetrzyj.
2. Ogórek oraz pomidor pokrój na małe kawałki.
3. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie plastry.
4. Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
5. Pokrój kapustę pekińską na drobne paski.
6. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki.
7. Posól do smaku.
8. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
9. Na koniec posyp sałatkę posiekaną miętą.
Główne danie - Pieczony kurczak z ziemniakami i warzywami:
- 1,5 kg udek kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- 2 cukinie
- 2 cukrymby
- 2 czerwone papryki
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- Świeże zioła do dekoracji (np. rozmaryn, tymianek)
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
2. W większej misce wymieszaj oliwę z solą, pieprzem i papryką słodką.
3. Uczyszczony kurczak umieść w misce i dokładnie obtocz w przygotowanej marynacie.
4. W drugiej misce pokrój ziemniaki w większe kawałki, a cukinie, cukrymby i papryki w grubsze plastry.
5. Na dużym blacie do pieczenia rozłóż udo kurczaka, a dookoła rozłóż pokrojone warzywa.
6. Rozgnieć i obierz czosnek, a następnie upuść go pomiędzy mięso i warzywa.
7. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez około 40-50 minut, aż kurczak i ziemniaki będą złociste i dobrze upieczone.
8. Wyjmij z piekarnika i udekoruj świeżymi ziołami.
Deser - Tarta owocowa:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- Owoce (np. maliny, truskawki, borówki)
- 2 łyżki cukru pudru
1. Przesiej mąkę do miski, dodaj posiekane masło i cukier.
2. Dokładnie wymieszaj składniki na kruszonkę.
3. Dodaj jajko i zagnieć ciasto.
4. Włóż je do lodówki na około 30 minut.
5. Po upływie czasu, wyjmij ciasto i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
6. Przełóż ciasto na formę do tarty i docisnij do brzegów.
7. Delikatnie nakłuj dno widelcem.
8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż ciasto stanie się złociste.
9. Gdy ciasto ostygnie, ułóż na nim ulubione owoce.
10. Posyp tartę cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!