Przepis na kolacje pomidory 📖
Przepis na kolację z pomidorami:Składniki:
- 4 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 100g mozzarelli
Wykonanie:
1. Pomidory dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż około 5 minut, aż zmiękną.
4. Dodaj suszone zioła (oregano i bazylię) oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
5. Następnie umieść połówki pomidorów w rondlu skórą do góry. Przykryj rondel i duś na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż pomidory zmiękną.
6. W międzyczasie pokrój mozzarellę na plasterki.
7. Po upływie 10-15 minut odwróć pomidory, tak aby skóra była na dole.
8. Na każdą połówkę pomidora połóż kilka plasterków mozzarelli.
9. Przykryj rondel i gotuj jeszcze około 5 minut, aż ser się roztopi.
10. Podawaj pomidory na ciepło, posypane świeżymi ziołami np. natką pietruszki.
Smacznego!