Przepis na krem do ciasta bez jajek 📖

Oto przepis na krem do ciasta bez jajek:

Składniki:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki wanilii

Instrukcje:
1. W garnku podgrzej mleko na średnim ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
2. W małej misce wymieszaj cukier, mąkę i wanilię.
3. Powoli dodawaj mieszankę mąki do mleka, stale mieszając, aby uniknąć powstawania grudek.
4. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
5. Gdy krem osiągnie odpowiednią konsystencję (po około 5-7 minutach gotowania), wyłącz palnik i pozostaw go do wystudzenia.
6. W międzyczasie przykryj jego powierzchnię folią spożywczą, aby uniknąć powstawania błony na wierzchu.
7. Gdy krem wystygnie, jest gotowy do użycia. Możesz go wykorzystać do nadziewania ciast, naleśników lub inne deserów.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasta drożdżowe bez jajek
krem do ciasta kakaowego
krem orzechowy do ciasta
krem do ciasta cappuccino
krem do ciasta marchewkowego