Przepis na ciasta drożdżowe bez jajek 📖

Oto prosty przepis na ciasto drożdżowe bez jajek:

Składniki:
- 500 g mąki pszennego
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 60 g rozpuszczonego masła
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Instrukcje:

1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.

2. W małej miseczce rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Możesz dodać szczyptę cukru, aby ułatwić proces aktywacji drożdży. Poczekaj, aż drożdże zaczną się pienić.

3. Dodaj rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy do suchej mieszanki. Następnie wlej rozpuszczone drożdże i mleko.

4. Zagnieć ciasto na stolnicy lub w misce przez około 5-10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę więcej ciepłego mleka. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj niewielką ilość mąki.

5. Przenieś ciasto do czystej miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

6. Po wyrośnięciu ciasta, przekładaj je na stolnicę i podsypuj mąką. Delikatnie rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm.

7. Wytnij kształty ciastek za pomocą foremek lub szklanki.

8. Układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw wystarczająco dużo miejsca między nimi, aby mogły się rozrosnąć.

9. Pozostaw ciastka do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut.

10. Piecz ciasta w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.

11. Po upieczeniu, wyjmij ciasta z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na kratce.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznymi i wilgotnymi ciastkami drożdżowymi bez użycia jajek. Smacznego!

Podobne przepisy

krem do ciasta bez jajek
kruszonkę do ciasta drożdżowe
ciasta drożdżowe z owocami
racuchy drożdżowe bez jajek
rogaliki drożdżowe bez jajek