Przepis na kruche ciasteczka pawie oczka 📖

Składniki:
- 250g masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko
- nadzienie: np. dżem malinowy

Przygotowanie:
1. Masło powinno być miękkie, dlatego wyjmij je wcześniej z lodówki.
2. W misce wymieszaj masło, cukier puder, ekstrakt z wanilii, kakao i jajko. Dokładnie wymieszaj składniki.
3. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj trochę więcej mąki.
4. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
5. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na mniejsze części. Wykorzystujemy jedną część na raz, resztę trzymamy w lodówce.
6. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm.
7. Za pomocą foremek wycinamy kształty (np. okręgi) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
8. W każdym kawałku ciasta wykrawamy mniejszy kształt (np. mały okrąg) - będą to "pazurki" pawia.
9. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut, aż ciasteczka będą lekko zrumienione.
10. Po ostudzeniu smarujemy spód ciasteczek dżemem malinowym i przykrywamy "pazurkami".
11. Gotowe ciasteczka najlepiej smakują po ostygnięciu i stwardnieniu.

Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasteczka oczka
kruche ciasteczka kocie oczka
ciasteczka kocie oczka
kruche ciasteczka fit
kruche ciasteczka dla psa