Przepis na kruche ciasteczka szybkie 📖
Przepis na kruche ciasteczka:Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 150g masła (schłodzonego)
- 100g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i sól.
2. Dodaj schłodzone masło pokrojone w kostkę. Rozgnieć za pomocą palców, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj żółtko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą (jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać kilka kropel wody).
4. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
5. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
6. Wytnij ciasteczka za pomocą foremek o dowolnym kształcie.
7. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ciasteczka przez około 10-12 minut, aż delikatnie się zezłocą.
9. Po upieczeniu, wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.
Gotowe kruche ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!