Przepis na kruche ciasteczka z masłem orzechowym 📖

Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 125g masła
- 100g cukru pudru
- 1 żółtko
- 100g masła orzechowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól.
2. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki i rozdrobnij go w mące za pomocą palców, aż uzyskasz konsystencję piasku.
3. Dodaj żółtko, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
4. Zawinięte w folię spożywczą, włóż ciasto do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.
5. W międzyczasie, nagrzej piekarnik do 180°C.
6. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
7. Wykorzystując ciasteczka wyciskane lub foremki, wytnij dowolne kształty ciasteczek i połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz ciasteczka przez około 12-15 minut, aż lekko się zrumienią.
9. Wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze przez kilka minut, a następnie przenieś na kratkę, aby całkowicie ostygły.
10. Gotowe! Teraz możesz cieszyć się kruchymi ciasteczkami z masłem orzechowym.

Podobne przepisy

ciasteczka owsiane z bananem i masłem orzechowym
rogaliki z masłem orzechowym
hummus z maslem orzechowym
babeczki z masłem orzechowym
tofu z masłem orzechowym