Przepis na kruche ciastka szybkie 📖

Przepis na kruche ciastka:

Składniki:
- 200g masła
- 200g cukru
- 2 jajka
- 400g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wanilii (opcjonalnie)
- szczypta soli

1. Masło roztopić i ostudzić.
2. W misce wymieszać masło, cukier, jajka i wanilię.
3. Powoli dodawać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
5. Po upływie czasu, ciasto rozwałkować na cienką warstwę (ok. 0,5 cm) i wycinać różne kształty za pomocą foremek.
6. Ułożyć ciastka na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
7. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 10-12 minut, aż ciastka nabiorą złocistego koloru.
8. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia na blasze.

Gotowe kruche ciastka możemy polukrować lub udekorować według własnego pomysłu. Smacznego!

Podobne przepisy

ciastka szybkie
szybkie ciastka pieguski
ciastka tanie i szybkie
szybkie ciastka z ciasta francuskiego
ciastka kruche fit