Przepis na szybkie ciastka pieguski 📖
Przepis na szybkie ciastka pieguski:Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- 100g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Marmolada (np. truskawkowa, malinowa)
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i cukier waniliowy.
2. Masło pokrój na małe kawałki i dodaj do miski.
3. Ugniataj składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Dodaj żółtko i kontynuuj ugniatanie, aż wszystko się połączy.
5. Ciasto zawinięte w folię aluminiową wstaw do lodówki na około 30 minut.
6. Po schłodzeniu ciasto wałkuj na grubość około 3-4 mm.
7. Nożem wytnij prostokąty o odpowiednim rozmiarze.
8. Na połowie prostokąta rozsmaruj odrobinę marmolady.
9. Złóż prostokąt tak, aby powstał charakterystyczny "płatek" ciastka.
10. Delikatnie dociskaj brzegi, aby się skleiły.
11. Powtarzaj kroki 8-10 dla pozostałych ciastek.
12. Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
13. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez około 12-15 minut, aż staną się delikatnie złociste.
14. Wyjmij z piekarnika i studź na kratce.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się swoimi pysznymi ciastkami pieguskami. Smacznego!