Przepis na kruche ciasto w kształcie serca 📖

Składniki:
- 250g mąki
- 150g zimnego masła
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli.
2. Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki.
3. Za pomocą palców, delikatnie rozetrzyj masło z mąką, aż powstanie kruszonka.
4. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
5. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
6. Po czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3-4 mm na oprószonej mąką stolnicy.
7. Wytnij serduszka za pomocą foremki w kształcie serca.
8. Umieść serduszka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Wstaw blachę z ciastkami do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez około 10-12 minut, aż ciasto będzie lekko złociste.
10. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź na kratce.

Gotowe ciastka w kształcie serca możemy podać samodzielnie lub ozdobić lukrem, posypkami czy dodać ulubione nadzienie. Smacznego!

Podobne przepisy

szybkie ciasto w kształcie serca
tort w kształcie serca
gofry w kształcie serca
sernik na zimno w kształcie serca
tort urodzinowy w kształcie serca