Przepis na kruche okrągłe ciasteczka 📖
Składniki:- 250g masła
- 200g cukru
- 1 jajko
- 400g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1. Masło wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby zmiękło. Następnie w misce mieszamy je z cukrem, aż powstanie gładka masa.
2. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, dokładnie mieszamy.
3. Stopniowo dodajemy mąkę, w którą wcześniej dodaliśmy proszek do pieczenia. Mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto. Nie mieszajmy jednak zbyt długo, aby ciasto nie było twarde.
4. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby się schłodziło. Dzięki temu będzie łatwiejsze w formowaniu.
5. Po upływie czasu z lodówki wyjmujemy ciasto i dzielimy je na mniejsze kawałki.
6. Każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy z niego okrągłe kształty za pomocą foremek.
7. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10-12 minut w temperaturze 180°C, aż ciastka będą lekko zezłociste.
9. Po upieczeniu wyjmujemy ciastka z piekarnika i pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia na kratce.
Gotowe, kruche okrągłe ciasteczka możemy podawać i cieszyć się ich smakiem!