Przepis na latwe nalesniki 📖

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- olej lub masło do smażenia

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę i sól.
2. Dodaj jajka i mleko, dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Odstaw ciasto na około 15 minut, aby odpoczęło.
4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj olej lub rozpuszczone masło.
5. Naleśnikom najlepiej smażyć na małej patelni, dlatego wylej na patelnię niewielką ilość ciasta, rozprowadź je równomiernie po dnie.
6. Smaż naleśnik przez około 2 minuty, aż spód się zarumieni. Następnie delikatnie odwróć go na drugą stronę i smaż kolejne 1-2 minuty.
7. Przełóż naleśniki na talerz i powtórz całą procedurę, aż zużyjesz całe ciasto.
8. Gotowe naleśniki można nadziać ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, śmietana, owoce, mięso, ser, itp.
9. Smacznego!

Podobne przepisy

nalesniki łatwe
łatwe ciasto na naleśniki
łatwe naleśniki z nutellą
latwe tiramisu
babeczki łatwe