Przepis na latwe nalesniki 📖
Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- olej lub masło do smażenia
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę i sól.
2. Dodaj jajka i mleko, dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Odstaw ciasto na około 15 minut, aby odpoczęło.
4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj olej lub rozpuszczone masło.
5. Naleśnikom najlepiej smażyć na małej patelni, dlatego wylej na patelnię niewielką ilość ciasta, rozprowadź je równomiernie po dnie.
6. Smaż naleśnik przez około 2 minuty, aż spód się zarumieni. Następnie delikatnie odwróć go na drugą stronę i smaż kolejne 1-2 minuty.
7. Przełóż naleśniki na talerz i powtórz całą procedurę, aż zużyjesz całe ciasto.
8. Gotowe naleśniki można nadziać ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, śmietana, owoce, mięso, ser, itp.
9. Smacznego!