Przepis na latwy rosol 📖
Składniki:- 1 kg mięsa np. kurczaka, wołowiny lub indyka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 korzeń selera
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- natka pietruszki do posypania
Instrukcje:
1. Mięso umyj i włóż do dużego garnka, zalej wodą tak, aby całkowicie je przykryła. Doprowadź do wrzenia.
2. Gdy woda zacznie wrzeć, na powierzchni pojawi się piana. Zdejmuj ją, aby rosół był klarowny.
3. Podczas gotowania mięsa, obierz warzywa. Cebulę pokrój na pół, a czosnek w plasterki.
4. Do garnka dodaj marchewki, pietruszki, por, cebulę, czosnek oraz korzeń selera. Dodaj również liście laurowe i ziele angielskie.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Gotuj na małym ogniu, przykrywając garnek częściowo, przez około 2 godziny. Podczas gotowania usuwaj zbierającą się na powierzchni pianę.
7. Po 2 godzinach, wyjmij mięso i warzywa z rosół. Odstaw mięso do ostygnięcia.
8. Przecedź rosół przez sitko, aby oddzielić od niego warzywa i zioła.
9. Rosół gotowy! Podawaj go z mięsem, posypując posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!