Przepis na leczo proporcje 📖
Przepis na leczo:Składniki:
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
Instrukcje:
1. Papryki, cukinię i bakłażana pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a pomidory obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
2. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż będą miękkie i lekko złociste.
3. Dodaj papryki, cukinię i bakłażana do garnka. Smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie, lecz jeszcze chrupiące.
4. Do warzyw dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy. Dodaj również sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą (ilość zależy od preferencji smakowych). Dodaj również łyżeczkę cukru, aby złagodzić smak pomidorów.
5. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż składniki się połączą i sos zgęstnieje.
6. Leczo podawaj gorące, najlepiej z kaszą, ryżem lub kromką chleba.
Smacznego!