Przepis na leczo z natką pietruszki 📖
Przepis na leczo z natką pietruszki:Składniki:
- 2 cebule
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 2 średniej wielkości cukinie
- 400 g pomidorów z puszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Papryki i cukinie również kroimy w kostkę, usuwając wcześniej gniazda nasienne.
2. Czosnek drobno siekamy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, aż będzie miękka i lekko złocista.
4. Dodajemy papryki, cukinie i czosnek, smażąc przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
5. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, oregano, tymianek, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
6. Leczo gotujemy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą delikatnie podsmażone, a smaki się połączą.
7. Na koniec posypujemy danie posiekaną natką pietruszki.
Podajemy leczo na gorąco, jako samodzielne danie lub jako dodatek do kaszy, ryżu lub pieczywa. Smacznego!