Przepis na rosół z natką pietruszki 📖

Przepis na rosół z natką pietruszki:

Składniki:
- 1 kg mięsa drobiowego (najlepiej kurczaka)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Mięso umyć, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu, usuwając tworującą się pianę.

2. Gdy wywar będzie klarowny, dodać umyte i obrane marchewki, pietruszkę i por pokrojone na kawałki. Gotować około 15 minut.

3. Następnie dodać pokrojoną na pół cebulę i ząbki czosnku.

4. Całość gotować na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso stanie się miękkie i rosół nabierze aromatu.

5. Gdy rosół będzie gotowy, odcedzić go przez sitko, oddzielając mięso i warzywa od wywaru.

6. Mięso zetrzeć na drobne kawałki i wrzucić z powrotem do wywaru.

7. Doprawić rosół solą i pieprzem do smaku.

8. Świeżą natkę pietruszki posiekać i dodać do gotowego rosółku, aby wzbogacić go smakiem.

9. Podawać gorący, np. z domowymi kluskami lub makaronem.

Smacznego!

Podobne przepisy

leczo z natką pietruszki
herbatę z pietruszki
sos czosnkowy z pietruszki
rosół fit
a la rosół