Przepis na lemoniade owocowa 📖
Przepis na lemoniadę owocową:Składniki:
- 3 duże cytryny
- 2-3 łyżki miodu lub cukru
- 500 ml wody
- Owoce wedle uznania (np. truskawki, maliny, brzoskwinie, melon)
- Kilka listków mięty (opcjonalnie)
- Lód do podania
Sposób przygotowania:
1. Wyciśnij sok z cytryn i przelej go do dzbanka.
2. Dodaj miód lub cukier do dzbanka i wymieszaj, aż się rozpuści.
3. W garnku zagotuj 250 ml wody i dodaj ją do dzbanka. Dokładnie wymieszaj.
4. Owoce umyj, obierz je z łodyg, skórek i pestek, a następnie pokrój na kawałki.
5. Wrzuć pokrojone owoce do dzbanka z sokiem cytrynowym.
6. Dodaj pozostałą wodę (250 ml) do dzbanka i wymieszaj wszystkie składniki.
7. Opcjonalnie, dodaj do lemoniady kilka listków mięty dla dodatkowego aromatu.
8. Wstaw dzbanek z lemoniadą do lodówki na około godzinę, aby owoce mogły przesiąknąć.
9. Przed podaniem dodaj do lemoniady kostki lodu.
10. Lemoniadę owocową można podawać z kawałkami owoców, które znajdują się w dzbanku.
Smacznego!