Przepis na lody czekoladowe bez maszyny 📖

Oto prosty przepis na lody czekoladowe bez użycia maszyny:

Składniki:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 200 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady (roztopionej i ostudzonej)
- 100 g cukru
- 2 żółtka

Instrukcje:
1. W rondelku na małym ogniu rozgrzej mleko, śmietankę i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
2. W osobnej misce ubij żółtka, a następnie dodaj do rozgrzanego mleka i śmietanki. Mieszaj całość aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Wlej roztopioną czekoladę do masy mlecznej i dokładnie wymieszaj.
4. Przełóż całą masę do pojemnika o odpowiedniej wielkości, który zamkniesz szczelnie.
5. Umieść pojemnik w zamrażarce na około 30 minut, a następnie wyjmij i energicznie wymieszaj. Powtórz ten proces co 30 minut przez kolejne 2-3 godziny. To zapobiegnie powstawaniu dużych kryształków lodu.
6. Po kilku godzinach lodów powinny mieć odpowiednią konsystencję do podania. Możesz je od razu podać lub przenieść do pudełka lodygo, aby zamrozić na dłużej.

Smacznego!

Podobne przepisy

lody bez maszyny
lody do maszyny
lody bananowe z maszyny
lody domowe z maszyny
lody z maszyny klarstein