Przepis na lody o smaku malaga 📖
Przepis na lody o smaku malaga:Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 ml mleka
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 100 ml likieru malaga
- 100 g rodzynków
Sposób przygotowania:
1. W garnku podgrzewamy śmietankę kremówkę i mleko, doprowadzając do wrzenia.
2. W misce ubijamy żółtka z cukrem, a następnie wlewamy ciepłe mleko i śmietankę, dokładnie mieszając.
3. Całą masę wlewamy z powrotem do garnka i na wolnym ogniu zagotowujemy, stale mieszając, aż masa gęstnieje i ma konsystencję kremu.
4. Następnie dodajemy likier malaga i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.
5. Odstawiamy krem do lodów do ostygnięcia, a następnie wkładamy go do zamrażarki.
6. Po około 1-2 godzinach dodajemy rodzynki, dokładnie mieszamy i kontynuujemy proces zamrażania, aż lody będą odpowiednio zastygnięte (ok. 4-6 godzin).
7. Przechowujemy lody w zamrażarce do momentu podania.
Smacznego!