Przepis na lody śmietankowe na patyku 📖
Przepis na lody śmietankowe na patyku:Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki (36% zawartości tłuszczu)
- 200 ml mleka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- patyczki do lodów
- opcjonalnie: posypki, np. orzechy, kolorowe cukierki
Instrukcje:
1. W rondelku podgrzej mleko razem z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie odstaw na bok i pozostaw do ostygnięcia.
2. W oddzielnym naczyniu ubij śmietankę kremówkę na sztywno. Powinno to zająć około 3-4 minuty.
3. Do ostudzonego mleka dodaj ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj ubitą śmietankę do mieszanki mlecznej, delikatnie mieszając za każdym razem, aż składniki się dobrze połączą.
5. Przełóż masę do foremek na lody, wkładając w każdą patyczek lodowy.
6. Włóż foremki do zamrażarki i pozostaw je tam na co najmniej 4-6 godzin, aż lody całkowicie stężeją.
7. Gdy lody są już gotowe, można je dodatkowo udekorować posypkami wg własnego uznania.
8. Podawaj lody śmietankowe na patyku i ciesz się nimi w upalne dni!