Przepis na lody włoskie 📖
Przepis na lody włoskie:Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 200 ml mleka
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzej mleko i śmietankę, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
2. W osobnej misce wymieszaj żółtka z cukrem, aż składniki dokładnie się połączą.
3. Stopniowo dodawaj połowę gorącej mieszanki mleka i śmietanki do miski z żółtkami, ciągle mieszając.
4. Następnie wlej całość z powrotem do rondelka i kontynuuj podgrzewanie, stale mieszając, aż masa zgęstnieje i zyska gładką konsystencję.
5. Zdejmij rondel z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy, dokładnie mieszając.
6. Przelej masę do miski i odstaw na bok, aby całkowicie wystygła.
7. Gdy baza lodowa jest już zimna, umieść ją w lodówce na co najmniej 2 godziny, aby dobrze schłodziła się przed przygotowaniem lodów.
8. Wlej bazę do maszyny do lodów, zgodnie z jej instrukcją obsługi, i kontynuuj proces aż do uzyskania konsystencji łatwo rozsmarowującej się.
9. Przełóż lody do zamrażalnika na kilka godzin lub do momentu, gdy zaczną zestalać się.
10. Serwuj lody włoskie w wafelku lub miseczce i ciesz się ich wyjątkowym smakiem!