Przepis na tiramisu włoskie 📖
Składniki:- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki
- 75 g cukru do ubicia śmietanki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 250 ml mocnej, schłodzonej kawy
- 2 łyżki kakao
- 24 biszkopty savoiardi
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. W osobnej misce ubić mascarpone z cukrem wanilinowym, a następnie dodać żółtka. Całość dokładnie wymieszać.
3. Następnie dodać do serek z cukrem ubitą śmietanę. Delikatnie połączyć składniki, aby nie utracić puszystości kremu.
4. Do śmietanowo-serkowej masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać, wykonując ruchy od dołu do góry.
5. W niedużej misce połączyć schłodzoną kawę z łyżką kakao, aby uzyskać płynną, jednolitą maź.
6. Biszkopty maczać na chwilę w kawie, tak aby się nasączyły, a następnie układać je warstwami na dnie prostokątnej formy.
7. Na biszkoptach równomiernie rozsmarować połowę kremu, a następnie posypać kakao.
8. Powtórzyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą.
9. Na wierzchu ułożyć drugą połowę kremu oraz posypać kakao.
10. Tiramisu powinno przegryźć dać nie osiągać dobrej konsystencji przez minimum 3 godziny w lodówce, ale najlepiej na całą noc.
11. Przed podaniem posypać tiramisu obficie kakao.