Przepis na lukier do ciasta 📖
Aby przygotować prosty lukier do ciasta, potrzebujesz:- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub pomarańczy
- 1 szklanka cukru pudru
1. W misce wymieszaj sok z cytryny lub pomarańczy z cukrem pudrem.
2. Kontynuuj mieszanie, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.
3. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj jeszcze odrobinę soku z cytryny lub pomarańczy.
4. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru, stopniowo mieszając, aż osiągniesz pożądaną konsystencję.
5. Gotowy lukier możesz nanieść na ciasto za pomocą łyżki, pędzelka lub szprycy.
Pamiętaj, że lukier będzie twardnieć po nałożeniu na ciasto, więc jeśli chcesz dodać jakieś dekoracje lub ozdoby, zrób to jak najwcześniej po nałożeniu lukru.