Przepis na makaron blue cheese 📖
Oto prosty przepis na makaron blue cheese:Składniki:
- 250g makaronu penne
- 100g sera blue cheese
- 100ml śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji)
Instrukcje:
1. Gotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź, ale zachowaj około 1/4 szklanki wody z gotowania.
2. W dużym rondlu rozpuść masło na średnim ogniu.
3. Dodaj do rondla śmietanę kremówkę i ser blue cheese. Mieszaj delikatnie, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Możesz dodać nieco wody z gotowania makaronu, jeśli sos jest zbyt gęsty.
4. Dopraw sos solą i pieprzem wedle uznania.
5. Dodaj ugotowany makaron do sosu i delikatnie wymieszaj, aby dobrze go oblepił.
6. Przełóż makaron do talerzy i posyp posiekaną natką pietruszki jako dekorację.
7. Podawaj od razu i delektuj się smakiem makaronu blue cheese!
Smacznego!