Przepis na makaron pieczarki szpinak 📖
Składniki:- 250g makaronu (np. świderki, penne)
- 250g pieczarek (pokrojone w plastry)
- 200g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 1 cebula (posiekana)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: starty ser do posypania
Instrukcje:
1. W dużym garnku gotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
2. W dużym głębokim patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż cebula zmięknie i stanie się lekko złocista.
3. Dodaj pokrojone grzyby i smaż przez około 5-7 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj świeży szpinak do patelni i smaż, aż zwiędnie. Potrwa to tylko kilka minut.
5. Wlej śmietanę kremówkę do patelni z pieczarkami i szpinakiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieszaj delikatnie i gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje nieco.
6. Do sosu dodaj ugotowany makaron i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
7. Podawaj gorący makaron z pieczarkami i szpinakiem, posypany startym serem, jeśli chcesz. Smacznego!