Przepis na pieczarki a'la flaczki 📖

Składniki:
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżeczka kminku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:
1. Obierz i pokrój cebulę, marchewki, ziemniaki, pietruszkę i seler na drobne kostki.
2. Na dużym rondlu rozgrzej olej i podsmaż cebulę do momentu, aż się zeszkli.
3. Dodaj marchewki, ziemniaki, pietruszkę i seler. Smaż wszystkie warzywa przez około 5 minut, aż lekko się zmiękną.
4. Następnie dodaj pieczarki pokrojone na plasterki i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.
5. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę, kminek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Zalej warzywa w garnku wodą tak, aby przykryła je całkowicie.
7. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40-50 minut, aż warzywa będą miękkie.
8. Sprawdź i dopraw do smaku solą i pieprzem.
9. Podawaj gorące z pieczywem lub dodaj do ugotowanego makaronu.

Smacznego!

Podobne przepisy

pieczarki
obiad ryż pieczarki
kurczak ryż pieczarki
pieczarki marynowane
pieczarki panierowane