Przepis na masę cukrową do figurek 📖
Do przygotowania masy cukrowej potrzebować będziesz:- 500 g cukru pudru
- 1 jajko (białko)
- Sok z jednej cytryny
- Kilka kropli aromatów (opcjonalnie)
1. W dużym naczyniu wymieszaj cukier puder z białkiem jajka. Możesz użyć miksera lub wykorzystać miksturkę do ręcznego mieszania.
2. Dodaj sok z cytryny i kontynuuj mieszanie składników. Masa powinna stać się gęsta i jednolita. Jeśli jest zbyt sucha, dodaj trochę więcej soku z cytryny.
3. Teraz możesz opcjonalnie dodać kilka kropel aromatów, takich jak wanilia, migdał lub pomarańcza. Wymieszaj dobrze, aby aromat się równomiernie rozprowadził.
4. Gotową masę cukrową możesz teraz podzielić na mniejsze części i pokolorować je przy użyciu barwników spożywczych.
Masa cukrowa jest gotowa do użycia! Możesz ją wykorzystać do tworzenia różnych figurek, dekoracji tortów czy cupcake'ów.