Przepis na mazurek kawowy 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 100 g posiekanych orzechów
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka kakao
- konfitura śliwkowa do smarowania
- posiekane orzechy i kawałki czekolady do dekoracji

Instrukcje:

1. W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier puder i żółtka, a następnie zagnieć ciasto.
2. Ciasto podziel na dwie części – jedną większą i jedną mniejszą.
3. Do większej części ciasta dodaj posiekane orzechy i dobrze wymieszaj.
4. Małą część ciasta wymieszaj z kawą rozpuszczalną rozpuszczoną w gorącej wodzie.
5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj na niej większą część ciasta.
6. Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj konfiturę śliwkową.
7. Na konfiturę połóż drugą część ciasta i delikatnie dociskaj do spodu.
8. Powierzchnię ciasta posmaruj warstwą ciasta kawowego.
9. Skrawki orzechów i kawałki czekolady równomiernie rozmieść na wierzchu ciasta.
10. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
11. Po upieczeniu, studź mazurek i kroj w równąścieżki romby.
12. Gotowy mazurek kawowy podawaj na deser. Smacznego!

Podobne przepisy

lukier kawowy
deser kawowy
bimber kawowy
ajerkoniak kawowy
tort kawowy