Przepis na mazurek w kształcie jajka 📖

Składniki:

- 300g mąki pszennej
- 200g masła
- 100g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 opakowanie masy marcepanowej
- lukier lub dowolne kolorowe polewy do dekoracji

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukry.
2. Dodaj pokrojone masło i posiekaj nożem, a następnie zagnieć ciasto dłońmi, aż powstanie gładka masa.
3. Dodaj jajko i żółtko, i ponownie zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Ciasto zawijaj w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
5. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
6. Przy pomocy formy w kształcie jajka, wytnij ciasto i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie złote.
8. Wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
9. W międzyczasie, uformuj z masy marcepanowej kształt jajka i ułóż je na wierzchu ostudzonego ciasta.
10. Udekoruj lukrem lub dowolnymi polewami w różnych kolorach, tworząc motyw wielkanocny.
11. Mazurek w kształcie jajka jest gotowy do podania.

Smacznego!

Podobne przepisy

tort w kształcie serca
gofry w kształcie serca
ciasteczka w kształcie jajek
salatka z makaronem w ksztalcie ryzu
sernik na zimno w kształcie serca