Przepis na metrowiec 📖
Przepis na metrowiec:Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
Na krem:
- 500 ml mleka
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g margaryny
Do dekoracji:
- wiśnie
- czekolada
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając po trochu cukru. Dodać żółtka, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
3. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i olej, wymieszać delikatnie.
4. Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec około 30 minut.
5. W tym czasie przygotować krem. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlać do żółtek i dodać mąkę. Wszystko wymieszać i gotować, aż krem zgęstnieje i wylepi łyżkę. Odstawić do ostygnięcia.
6. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać ostudzony krem. Delikatnie wymieszać. Krem posmarować po upieczonym cieście.
7. Wierzch ciasta udekorować wiśniami i posiekaną czekoladą.
Gotowy metrowiec schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Smacznego!