Przepis na dobre ciasto metrowiec 📖
Oto przepis na pyszne ciasto metrowiec:Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 100 ml mleka
- 2 łyżki rumu
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- owoce i polewa czekoladowa do dekoracji
Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 2: Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
Krok 3: Do utartej masy dodaj żółtka, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj, by składniki się połączyły.
Krok 4: Masę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej mleko i rum. Delikatnie wymieszaj każdą masę, by składniki dobrze się połączyły.
Krok 5: Na przygotowaną blaszkę (o wymiarach około 30x40 cm) wyłóż papier do pieczenia. Na środku rozprowadź część ciasta kakaowego, a wokół niego na boki powoli rozprowadź ciasto biszkoptowe.
Krok 6: Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż ciasto stanie się puszyste i lekko zrumienione. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Krok 7: Pokrój ostudzone ciasto na połowę wzdłuż, otrzymując dwa dłuższe prostokąty.
Krok 8: Ubij śmietanę kremówkę, stopniowo dodając cukier puder.
Krok 9: Na jednej połowie ciasta rozsmaruj równą warstwę ubitej śmietany.
Krok 10: Przykryj drugą połową ciasta i delikatnie dociskaj, by składniki się złączyły.
Krok 11: Wierzch ciasta ozdób według własnego pomysłu, np. posypając kawałkami owoców i polając polewą czekoladową.
Krok 12: Przełóż ciasto do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodziło.
Krok 13: Pokrój ciasto na równą ilość mniejszych kawałków o długości około 10 cm, tworząc efekt metrowca.
Gotowe! Można teraz cieszyć się pysznym ciastem metrowcem.