Przepis na mielone z fetą 📖
Oto przepis na mielone z fetą:Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowe lub wołowe)
- 100g sera feta
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól i pieprz.
2. Dokładnie wymieszaj składniki, aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Z mięsnego farszu formuj nieduże kotleciki.
4. W środek każdego kotlecika włóż niewielką ilość sera feta.
5. Delikatnie zlej mielone naokoło sera, by owinięty go w mięsną warstwę.
6. Rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu.
7. Smaż mielone na patelni, po kilka minut z każdej strony, aż będą miękkie i dobrze przypieczone.
8. Gdy mielone będą gotowe, wyjmij je z patelni i odcedź na papierowym ręczniku.
9. Serwuj mielone z fetą z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami, surówką i sosem czosnkowym.
Smacznego!