Przepis na mieso mielone z grilla elektrycznego 📖
Oto prosty przepis na mięso mielone z grilla elektrycznego:Składniki:
- 500g mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego lub mieszanki obu)
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka suszonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki oregano, suszonego
- opcjonalnie: 1 jajko
Instrukcje:
1. W dużej misce połącz mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, paprykę, sól, pieprz i oregano. Wymieszaj wszystko dokładnie.
2. Jeśli chcesz, możesz dodać też 1 jajko, które pomoże przywiązać składniki razem. Wymieszaj je również z resztą składników.
3. Następnie, formuj niewielkie kuleczki mięsa, wielkości kciuka. Upewnij się, że są one równomiernie uformowane.
4. Włącz grill elektryczny i rozgrzej go do średniej temperatury. Pamiętaj, żeby grill był dobrze wyczyszczony przed użyciem.
5. Po rozgrzaniu, umieść kulki mięsa na grillu. Możesz użyć specjalnej tacki do grillowania, jeśli masz taką opcję.
6. Grilluj mięso przez około 10-12 minut, odwracając je od czasu do czasu, aby równomiernie się upiekły. Upewnij się, że są dobrze ugotowane wewnątrz, a temperatura wewnętrzna osiągnęła minimum 70°C.
7. Gdy mięso mielone jest gotowe, wyjmij je z grilla i pozwól mu odpocząć przez kilka minut przed podaniem.
8. Mięso mielone z grilla elektrycznego świetnie smakuje jako dodatek do sałatek, buraków, pieczywa, frytek i sosów na bazie pomidorowej.
Smacznego!