Przepis na nachos z kurczakiem 📖
Przepis na nachos z kurczakiem:Składniki:
- Tortilla chips (najlepiej kukurydziane)
- Filet z kurczaka, pokrojony w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 puszka czerwonej fasoli, odcedzona
- 1 puszka kukurydzy, odcedzona
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
- Starty ser cheddar (lub inny ulubiony ser do gratinowania)
- Śmietana (opcjonalnie)
- Guacamole (opcjonalnie)
- Salsa (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Przed rozpoczęciem gotowania, nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. W dużym rondlu rozgrzej trochę oleju na średnim ogniu. Dodaj cebulę, paprykę i czosnek, i smaż przez około 5 minut, aż składniki zmiękną.
3. Dodaj kurczaka i smaż, aż stanie się biały z zewnątrz. Następnie dodaj przyprawy: paprykę w proszku, kumin, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i kontynuuj smażenie przez kolejne kilka minut, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany.
4. Dodaj odcedzoną fasolę i kukurydzę do rondla z kurczakiem. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut.
5. W międzyczasie ułóż tortilla chips na blasze do pieczenia, tak aby się na siebie nie nakładały. Możesz użyć dowolnego naczynia żaroodpornego.
6. Nałoż na chipsy mieszankę z kurczakiem, fasolą i kukurydzą, równo rozkładając wzdłuż całej powierzchni.
7. Posyp całość startym serem cheddar, aż chipsy będą pokryte cienką warstwą sera.
8. Włóż blachę z nachos do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 10-15 minut, aż ser całkowicie się roztopi i nachos będą chrupiące.
9. Wyjmij nachos z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Możesz je podawać z dodatkami, takimi jak śmietana, guacamole i salsa.
10. Smacznego! Nachos z kurczakiem są gotowe do podania.