Przepis na najłatwiejszy risotto 📖
Składniki:- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g ryżu do risotto (np. arborio)
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 50 g startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.
2. W dużym garnku rozgrzej oliwę i jedną łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez około 5 minut, aż staną się miękkie i lekko przezroczyste.
3. Dodaj ryż do garnka i smaż go przez 1-2 minuty, mieszając, aż ziarna będą delikatnie przyrumienione i pokryte tłuszczem.
4. Wlej wino do garnka i gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż większość płynu się wchłonie.
5. Stopniowo dodawaj bulion, po jednej chochelce na raz, mieszając ciągle, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Powtarzaj ten proces, aż ryż będzie miękki i kremowy (około 20-25 minut).
6. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj resztę masła i starty parmezan. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Podawaj risotto natychmiast, posypane świeżo startym parmezanem.
Smacznego!