Przepis na naleśniki jarskie farsz 📖
Przepis na naleśniki jarskie z farszem:Składniki na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 2 duże cebule
- 2 duże marchewki
- 1 duży por
- 2 ząbki czosnku
- 200g pieczarek
- 1 puszka ciecierzycy (odcedzona)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła (np. natka pietruszki, koperek) do posypania
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, mleko, jajka, olej roślinny i szczyptę soli, aż powstanie gładkie ciasto. Odstaw na około 20 minut, aby odpoczęło.
2. W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Marchewki, por i pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę.
3. Na dużą patelnię wlej olej roślinny i podsmaż cebulę oraz czosnek przez 2-3 minuty, aż staną się miękkie i lekko zeszklą.
4. Dodaj marchewki, por i pieczarki. Smaż całość na średnim ogniu przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną.
5. Dodaj odcedzoną ciecierzycę do smażonych warzyw, dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość podsmaż jeszcze przez kolejne 2-3 minuty.
6. Przejdź do przygotowania naleśników. Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię naleśnikową na średnim ogniu.
7. Wlej łyżkę ciasta na patelnię i rozprowadź je po całej powierzchni. Smaż naleśnik z jednej strony, aż zacznie się delikatnie rumienić. Następnie delikatnie go obróć i smaż z drugiej strony.
8. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.
9. Nałóż łyżkę farszu na środek każdego naleśnika i zawiń go w rulonik.
10. Podawaj naleśniki jarskie posypane świeżymi ziołami, np. natką pietruszki i koperkiem.
Smacznego!