Przepis na naleśniki joli 📖
Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. W drugiej misce rozkłócamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Stopniowo dodajemy mieszankę mleczną do miski z suchymi składnikami, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Możemy użyć dowolnego tłuszczu, np. oliwy z oliwek lub masła klarowanego.
5. Cienką warstwą rozlewamy ciasto na rozgrzaną patelnię. Nakładamy taką ilość ciasta, jakiej potrzebujemy, aby uzyskać pożądaną wielkość naleśnika.
6. Smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
7. Gotowe naleśniki możemy nadziewać ulubionymi dodatkami, na przykład dżemem, serem, owocami, czy bitą śmietaną.
8. Zwijamy naleśniki w dowolny sposób i podajemy. Smacznego!