Przepis na nalesniki na redukcje 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
Dodatkowo:
- Wybrane nadzienie, na przykład: dżem, ser biały, owoce, kajmak, cukier puder itp.
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, jajka, cukier i sól.
2. Stopniowo dodawaj mleko, mieszając ciągle, aby uzyskać jednolitą, gładką masę bez grudek.
3. Dodaj olej roślinny i ponownie dokładnie wymieszaj.
4. Odstaw ciasto na około 30 minut, aby odpoczęło.
5. Na dobrze rozgrzaną patelnię (o średnicy około 20 cm) smaż niewielką ilość ciasta, rozwalając je równomiernie po powierzchni patelni.
6. Smaż nalesniki z obu stron, aż staną się złociste.
7. Powtarzaj kroki 5-6, aż zużyjesz całe ciasto.
8. Przełóż nalesniki na talerz i dodaj wybrane nadzienie na jednym z końców.
9. Zwiń nalesniki w ruloniki lub składaj na pół.
10. Posyp nalesniki cukrem pudrem lub dowolnymi dodatkami.
Smacznego!