Przepis na naleśniki pieczone w piekarniku 📖

Oto prosty przepis na naleśniki pieczone w piekarniku:

Składniki:
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki roztopionego masła

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj jajka i stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto.
3. Dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj.
4. Odstaw ciasto na około 15-20 minut, aby odpoczęło.
5. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
6. Po odpoczynku ciasta rozgrzej płaską blaszkę lub formę do pieczenia naleśników, najlepiej powlekane teflonem, w piekarniku przez około 5 minut.
7. Po wyjęciu rozgrzanej formy z piekarnika, delikatnie wlej na nią porcję ciasta, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni.
8. Wstaw formę z ciastem z powrotem do piekarnika i piecz przez około 10-12 minut, aż naleśnik będzie lekko zrumieniony z obu stron.
9. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.

Podawaj pieczone naleśniki od razu po upieczeniu z ulubionymi nadzieniami, takimi jak dżem, ser biały, lub cukier pudra. Smacznego!

Podobne przepisy

szparagi pieczone w piekarniku
dewolaje pieczone w piekarniku
racuchy pieczone w piekarniku
faworki pieczone w piekarniku
pierogi pieczone w piekarniku