Przepis na naleśniki z syropem klonowym 📖
Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej roślinny (do smażenia)
- syrop klonowy (do podania)
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodaj jajka do miski i delikatnie rozmieszaj je z suchymi składnikami.
3. Stopniowo wlewaj mleko do miski, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto naleśnikowe.
4. W dużym rondlu lub na dużej patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego na średnim ogniu.
5. Naleśniki smaż na patelni, wlewając około 1/4 szklanki ciasta na raz. Obracaj naleśniki, gdy brzegi staną się lekko złote, a ciasto na wierzchu zetnie się.
6. Przełóż smażone naleśniki na talerz i kontynuuj smażenie kolejnych porcji, dodając oliwa roślinnego w miarę potrzeby.
7. Podawaj najlepsze naleśniki z syropem klonowym, polewając każdy naleśnik syropem przed podaniem.
Smacznego!