Przepis na naleśników bez jajek 📖
Przepis na naleśniki bez jajek:Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ¾ szklanki mleka roślinnego (np. sojowe, migdałowe, ryżowe)
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
2. Dodaj olej roślinny, sok z cytryny i mleko roślinne do suchych składników. Mieszaj energicznie, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą gładkie ciasto bez grudek.
3. Na średnio rozgrzanej patelni nieżywotnym (nie smarować) usmaż naleśniki. Do każdego naleśnika użyj około 1/4 szklanki ciasta. Rozprowadź ciasto równomiernie po patelni, aby uzyskać cienkie naleśniki.
4. Smaż przez około 2 minuty z każdej strony, aż naleśniki staną się lekko złociste.
5. Przenieś naleśniki na talerz i kontynuuj smażenie pozostałych porcji, aż zużyjesz całe ciasto.
6. Podawaj naleśniki z ulubionymi nadzieniami, takimi jak dżem, świeże owoce, syrop klonowy, cukier puder lub masło roślinne.
Smacznego!