Przepis na napoleonka z ciasta francuskiego 📖
Składniki:- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g masła
- 100 g cukru pudru
Instrukcje:
1. W pierwszej kolejności wyciągnij ciasto francuskie z opakowania i rozłóż je na dużej blasze do pieczenia.
2. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż stanie się złote i chrupiące. Następnie wyjęcie i zostawienie go do ostudzenia.
3. W rondlu podgrzej mleko do wrzenia, ale nie gotuj go. W międzyczasie w osobnym naczyniu zmieszaj żółtka i cukier, a następnie dodaj mąkę, cały czas energicznie mieszając.
4. Gdy mleko jest prawie gotowe, powoli wlej trochę gorącego mleka do miski z żółtkami, cukrem i mąką. Wymieszaj dokładnie, a następnie wlej mieszankę do rondla z resztą gorącego mleka. Cały czas mieszaj, gotując na małym ogniu, aż krem zgęstnieje.
5. Gdy krem zgęstnieje, dodaj ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj. Następnie przenieś krem do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
6. Podziel ostudzone ciasto francuskie na dwie równe części. Użyj noża, aby przeciąć każdą część na dwie mniejsze warstwy.
7. Na pierwszą warstwę połóż połowę kremu, równomiernie rozprowadzając go na ciasto. Powtórz tę czynność na kolejnej warstwie.
8. W rondlu rozpuść masło i dodaj cukier puder, dokładnie mieszając, aż powstanie jednolita masa.
9. Polej powstałą masą wierzch ciasta, przy użyciu łopatkowego noża równomiernie rozprowadź na całej powierzchni.
10. Pozostałe dwie warstwy ciasta francuskiego połóż na wierzchu i delikatnie dociskając, aby wszystko się przykleiło.
11. Całą napoleonkę obtocz od zewnątrz w cukrze pudrze, a następnie przekrój na porcje.
12. Gotowe! Możesz teraz cieszyć się swoją domową napoleonką z ciasta francuskiego.