Przepis na obiad makaron z tuńczykiem 📖
Składniki:- 250g makaronu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki do posypania
Instrukcje:
1. Gotuj makaron w osolonym wrzątku według wskazówek na opakowaniu, aż będzie al dente.
2. W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek.
3. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż, aż staną się złociste i miękkie.
4. Dodaj tuńczyka wraz z sosem z puszki do rondla. Delikatnie rozdrobnij tuńczyka widełkami i mieszaj wszystkie składniki.
5. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go i dodaj do rondla z tuńczykiem. Delikatnie wymieszaj, aby sos równomiernie pokrył makaron.
6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Podawaj danie na talerzach, posypane świeżą natką pietruszki.
8. Smacznego!